Informacje

Wspólne lunche w miejscu pracy poprawiają produktywność pracowników?!

Wspólne lunche dla pracowników

Organizacje mogą zauważyć wzrost produktywności pracowników, zapewniając im możliwość wspólnego jedzenia.

  • Pracownicy, którzy jedzą wspólne lunche, mają zwykle wyższą produktywność i morale.
  • Firmy czerpią korzyści z zachęcania pracowników do wspólnych posiłków. Są wśród nich takie, które zapewniają bezpłatne lub dotowane posiłki i przekąski.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Cornell  sugeruje, że pracodawcy mogą zauważyć wzrost wydajności, jeśli zachęcą swoich pracowników do wspólnego spożywania posiłków.

Naukowcy za przykład wzięli strażaków. I tym samym odkryli, że strażacy, którzy jedzą razem posiłki, osiągają lepsze wyniki w pracy jako grupa niż strażacy, którzy jedzą indywidualnie. Autorzy badania uważają, że ich odkrycie ma wpływ na wszystkie organizacje, które chcą poprawić wydajność zespołu.

Wspólne jedzenie to bardziej intymne zadanie niż przeglądanie arkusza kalkulacyjnego w Excelu, i ta intymność przenosi się na pracę.

Opierając się na wynikach, naukowcy są przekonani, że pracodawcy dobrze by zrobili, gdyby spojrzeli na inwestycje w posiłki cateringowe jako inwestycje w wydajność pracowników.

Autorzy badania uważają, że wyniki mają wpływ na wiele organizacji, ponieważ wszyscy pracownicy muszą jeść każdego dnia.

„Ten obszar badań ma znaczny potencjał jako mechanizm zwiększania wydajności grup roboczych w organizacjach poprzez wykorzystanie naturalnych potrzeb żywieniowych w porównaniu z mniej przyziemnymi czynnościami, które wymagałyby bardziej skomplikowanych interwencji pracodawcy” – napisali autorzy badania.

Zalety wspólnego jedzenia lunchu w pracy

Według Yummy Catering istnieje kilka dobrych powodów, aby spędzać czas przy wspólnym posiłku:

  • Można zrobić sobie przerwę i zrelaksować się. Lepiej pracujesz, gdy koncentrujesz się na pracy w trakcie pracy i wyłączasz się, gdy nie pracujesz, niż gdy próbujesz pracować i jeść jednocześnie.
  • Zbudujesz relacje z kolegami z pracy. Jeśli rozmawiasz z kolegami wyłącznie o pracy, nie poznajesz ich. Pora lunchu to doskonała okazja do wymiany pogawędek o rodzinie czy zainteresowaniach.
  • Interakcja z kolegami spaja zespół. Osobiste powiązania sprawiają, że wspólna praca jest nie tylko przyjemniejsza, ale także łatwiejsza i bardziej produktywna. Jest to z pewnością jeden z powodów, dla których niektóre firmy zapewniają pracownikom bezpłatne lub dotowane lunche i przekąski.
  • To świetna okazja do networkingu. Głębszego poznanie firmy, kolegów z innych działów.

Wspólne lunche i inne formy zaangażowania pracowników przyczyniają się do tworzenia środowiska współpracy.

LUNCHe od Yummy Catering w Twojej firmie?

Zapraszamy do KONTAKTU.